SSD versus harde schijf

Een Solid State Drive (SSD) is een opslagmedium voor een computer of laptop, net zoals een harde schijf (HDD). In dit artikel behandelen we de verschillen tussen SSD (Solid State Drive) en de harde schijf en het effect dat ze hebben op de snelheid van een laptop.

Wat is een harde schijf?

De meeste laptops vandaag de dag gebruiken nog een harde schijf voor opslag van bestanden en programma’s. Dit is een beproefde technologie die al meer dan twintig jaar bestaat voor opslag van data.

De harde schijf is een aluminium schijf met een laag van magnetisch gevoelige deeltjes. Ieder van deze deeltjes is één bit en een normale harde schijf van 500 GB heeft hier circa 4-biljoen van. Data wordt van de harde schijf gelezen door een naald met een magnetische kop. De snelheid waarop de harde schijf roteert is de belangrijkste factor voor hoe snel uw vakantiefoto’s of werkbestanden worden uitgelezen.

Wij zijn van mening dat niet een antivirusscanner, hoeveelheid intern geheugen, zelfs niet de processor de grootste bottleneck zijn voor de snelheid van laptops vandaag de dag, maar de harde schijf. De processoren van tegenwoordig verwerken data veel sneller dan dat een harde schijf het kan inlezen. Dit merkt u vooral aan een lange laadtijd van Windows of andere programma’s. Het fanatiek optimaliseren van Windows en opstartprogramma’s werkt dan maar tot op zekere hoogte en is op zich al niet iets waar men zich graag mee bezig houdt.

Wat is een solid state drive?

Sinds een aantal jaar worden Solid State Drives steeds meer betaalbaar. SSD is een meer modern medium voor opslag van data. De achterliggende technologie werd voorheen vooral gebruikt in (huishoud)apparatuur zoals wasmachines, daarna ook in MP3 spelers en USB-sticks.

De technologie achter SSD kennen we als flash geheugen en dit werkt heel anders dan magnetisch geheugen. Een ‘bit’ in flash geheugen is niet een magnetisch deeltje op een schijf, maar een transistor in een chip. Het uitlezen van data in flash geheugen heeft meer weg van hoe een processor werkt dan van hoe een harde schijf werkt. Dit is een puur electronisch proces, zonder bewegende delen.

Het flash geheugen van de SSD leest en schrijft veel sneller dan een harde schijf, waarmee de belangrijkste boosdoener in snelheid van laptops wordt opgelost. Een laptop met een SSD herken je meteen aan het feit dat het doorgaans niet langer dan een minuut duurt om volledig op te starten. Ook andere programma’s en grote bestanden laden sneller. Simpel gezegd, u wilt nooit meer met een laptop werken met een harde schijf, wanneer u eenmaal met een SSD hebt gewerkt.

Overschakelen naar SSD

U kunt met uw laptop ook met SSD werken, indien u dit nog niet doet. Overgaan naar SSD is relatief simpel en kan in principe binnen een paar uur worden geregeld. Wilt u meer informatie?Of laat onderaan dit artikel uw nummer achter en wij bellen u.

Hoe ziet het er van binnen uit?

Als je een harde schijf open maakt zie je daadwerkelijk een schijf, maar wanneer je een SSD open maakt, niet meer dan een aantal chips.

Harde schijf
Solid State Drive

Feiten over HDD en SSD

Tot slot sommen we de verschillen tussen SSD en harde schijf nog even op.

Feiten over SSDFeiten over HDD
Medium: MicrochipMedium: Aluminium schijf
Bit is een: TransistorBit is een: Magnetisch deeltje
Minder gevoelig voor schokkenSnel beschadigd bij schokken
Minder energieverbruik, langere accuduurMeer energieverbruik, kortere accuduur
GeruisloosMaakt zoemend geluid
Limiet aan hoe vaak bits kunnen worden overschrevenMechanische slijtage door bewegende delen
Circa € 0,40 per GigabyteCirca € 0,09 per Gigabyte
Gemiddeld twee maal sneller dan HDDGemiddeld half zo snel als SSD

Reacties

Reactie toevoegen

Over naar SSD

Hoe lang duurt het om uw laptop op te starten? Twee, drie, vijf minuten? Het hoeft echt niet langer dan één minuut te duren om uw laptop op te starten en aan de slag te gaan! De harde schijf is meestal de grootste boosdoener voor de snelheid van een laptop of PC. Iets wat heel goed valt op te lossen aangezien het meer moderne en snellere opslagmedium SSD prima betaalbaar is. Wij vervangen uw harde schijf met een SSD en u kunt weer snel aan de slag.