Kiezen tussen laptop en tablet

We krijgen wel eens de vraag van mensen om ons heen of een tablet voor hun misschien een goede keuze is. Indien u twijfelt om een laptop of tablet aan te schaffen of u zich afvraagt wat de voordelen en nadelen zijn van ieder dan helpt dit artikel u om een goede keuze te maken.

Verschillen tussen tablets en laptops

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen laptops en tablets wat maakt dat ze ieder hun eigen krachten en beperkingen hebben. Het belangrijkste verschil dat wij zouden willen uitleggen is de software, dus de programma’s die op laptops en tablets gebruikt wordt. De meeste tablets werken met heel andere software dan laptops.

Vakspecifieke software

Tablets kunnen net zoals laptops voorzien in alle basisfuncties, internetten, mailen, contactpersonen en agenda bijhouden, etcetera. Wanneer we het echter hebben over specifieke (vak)software zoals software voor videobewerking, vertalen, boekhouden of software-ontwikkeling zijn tablets meestal niet geschikt. Dit zijn vaak uitgebreide en / of zware softwarepakketten die niet goed zouden werken op de meer beperkte systeemspecificaties van tablets of simpelweg niet goed bruikbaar zouden zijn op tablets.

Welke specifieke vaksoftware gebruikt u?

Clouddiensten

Een uitzondering op het bovenstaande zien we bij clouddiensten zoals van CRM pakketten en boekhoudpakketten waarbij de uitgever ook een speciale appplicatie (app) heeft ontwikkeld om deze clouddienst beschikbaar te maken voor tablet en smartphone.

Welke clouddiensten gebruikt u?

Ergonomie

Een ander verschil tussen laptops en tablets zitten hem in ergonomie. Om voor langere periodes aaneengesloten te werken is een tablet simpelweg geen subsituut voor een laptop. Vooropgesteld dat tablets en laptops op zich allebei niet voorzien in goede ergonomie is de laptop de minste van twee kwaden. Voor een laptop is het tevens makkelijker om een extern beeldscherm, muis en toetsenbord aan te sluiten om ergonomie te bevorderen. Om te werken met een goede houding, bij voorkeur achter een mat scherm is niet alleen meer gezond, maar ook meer efficiënt.

Gaat u langere periodes achter elkaar achter elkaar werken achter de laptop of tablet?

Welke keuzes heb ik?

Laptops en PC’s zijn er al een lange tijd. De tablets en smartphones kwamen hier later bij. De drie grote commerciële softwarehuizen van de wereld zijn verwikkeld in een felle concurrentiestrijd om hun besturingssystemen aan de man te brengen.

AanbiederBesturingssysteem voor laptops en PC’sBesturingssysteem voor tablets en smartphones
MicrosoftMS WindowsMS Windows Mobile
AppleMac OS XiOS (iPhone Operating System)
GoogleAndroidChrome OS

Indien u op zoek gaat naar een tablet dan is het besturingssysteem een van de balangrijkste keuzes. Om u op weg te helpen beschrijven we kort drie scenario’s.

Ik heb een iPhone en / of Macbook

Indien u gebruik maakt van een iPhone dan voelt de iPad het meest vertrouwd aan. Ook is het op deze manier het makkelijkst om uw contactgegevens, e-mail en agenda over-en-weer te synchroniseren zodat u dezelfde gegevens, altijd overal bij de hand heeft. Apple producten staan er verder om bekend dat ze het beste samenwerken met Apple producten.

Gebruikt u nu iCloud voor uw e-mail, contactpersonen, agenda en notities?

Ik heb een Android smartphone

Indien u bijvoorbeeld een Samsung Galaxy, Sony Experia of een andere smartphone heeft die niet een iPhone of Windows Mobile Phone is, dan is waarschijnlijk de Galaxy Tab voor u de beste keuze. U kunt dan gebruik maken van de services van Google om uw gegevens overal, altijd beschikbaar te hebben. Android is het meestgebruikte besturingssysteem voor smartphones en tablets, waardoor het aanbod aan apps ook het grootst is.

Gebruikt u nu Google voor uw e-mail, contactpersonen, agenda en notities?

De all-Microsoft optie

Naast de all-Apple optie is er ook de all-Microsoft optie. Microsoft is tot op heden nog maar een kleine speler in de markt van smartphones en tablets, wat als nadeel heeft dat er minder apps voor beschikbaar zijn dan voor iOS of Android. Desalniettemin biedt Microsoft toch krachtige diensten. Indien u een laptop hebt met Windows 8 of Windows 10 kunt u ervoor kiezen dit uit te breiden met een tablet en smartphone die draaien op Windows Mobile. Voordeel hiervan is natuurlijk optimale beschikbaarheid van uw gegevens, maar ook toegang tot vertrouwde applicaties zoals Outlook, Word en Excel.

Gebruikt u Outlook voor uw e-mail, contactpersonen, agenda en notities?
Deze drie scenario’s geven wat richtlijnen voor het kiezen van een tablet. Het hoeft echter niet zo te zijn dat als u een Android smartphone heeft, u niets zult hebben aan een iPad. Er zijn natuurlijk nuances. Verder zijn er krachtige clouddiensten van deze drie aanbieders die belangrijk kunnen zijn in uw keuze. Voorbeelden zijn Google Apps for Work en Microsoft Office 365. Wij hebben ruime ervaring in het inrichten van beide systemen voor ZZP’ers en kleine bedrijven.

Indien u op zoek bent naar een oplossing om uw gegevens optimaal beschikbaar te hebben voor u en uw team, zie dan ook onze zakelijke ICT diensten of maak een afspraak om samen te verkennen wat voor u het optimale systeem is, vrijblijvend!
Hoe zit het in de praktijk?

We hebben aan mensen in onze omgeving gevraagd wat voor hun het verschil is tussen laptops en tablets. Hieronder beschrijven we twee cases uit de praktijk.

Ervaringen van een ondernemer / vertaler

De meerwaarde van een tablet voor mij is het gemak en de mobiliteit. Ik gebruik mijn tablet voor mijn e-mail, agenda en notities, welke worden gesynchroniseerd met mijn smartphone en laptop. Ik zoek ook vaak wat op en maak dan notities, deze worden ook gesynchroniseerd en ik kan ze ook gemakkelijk delen. Voor mijn werk scan ik documenten en maak ik kleine wijzigingen. Ik vind het ook helemaal niet erg om uitgebreid te lezen op de tablet en ik heb eigenlijk geen e-reader meer nodig. Ik zet dan de achtergrondkleur van het scherm op een zachte kleur zodat het niet vermoeiend is aan de ogen. Het is ideaal dat de tablet gewoon overal kan gebruiken. Ik gebruik mijn tablet niet om uitgebreid te werken, dit is een gepriegel en bovendien gebruik ik vertaalsoftware die op een tablet niet draait.

Tablet: Galaxy Tab

Veel gebruikte apps: Google Books –Keep –Agenda –Mail, Dropbox, Microsoft OneNote

Nog een ervaring

tekst

Conclusie

tekst


Reacties

Reactie toevoegen